Smaki Końskowoli
„Smaki Końskowoli”, jest to konkurs kulinarny, towarzyszący kiermaszom świątecznym. Impreza ta ma na celu promowanie lokalnych smaków, oraz zdrowego żywienia. Uczestnicy konkursu mają możliwość podzielenia się ciekawymi przepisami oaz zaprezentowania samodzielnie wykonanych potraw.
Przepisy z Zimowej edycji Smaków Końskowoli 2019:
Deser Królewski Pani Bożeny Rodzik
- 30 dag ser biały
- 10 dag czekolada mleczna
- 4 jaja
Wymieszać ser z żółtkiem. Białka ubić i wymieszać z masą serową i rozpuszczoną czekoladą. Piec 50-55 min. w 180°C na wodzie.
Fantazja sałatkowa Pani Natalii Rodzik
- 30dag piersi z kurczaka
- 30dag pieczarek
- 4 jaja
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 20dag sera żółtego
- 10dag majonezu
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Cebulę marynujemy 1h w marynacie z soli, cukru i octu. Wszystko kroimy w grubą kostkę. Pierś i pieczarki dusimy. Ziemniaki gotujemy. Podajemy po 12h.
Filety z dorsza w sosie pomidorowo-paprykowym Pani Maryli Tuźnik
- 1kg filetów z dorsza
- 4 cebule
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- 1 mały słoik ogórków konserwowych
Sos:
- 2 szklanki wody
- 6 łyżek octu
- 0,5 szklanki oleju
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- Liść laurowy, ziele angielskie
Filet pokroić na kawałki i obtoczyć w mące. Usmażyć i ostudzić. Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i ogórki konserwowe, dusić ok. 20 min. W naczyniu układamy kolejno warstwami: rybę-warzywa-rybę-warzywa. Sos zagotować i ostudzić. Zalać rybę z warzywami. Podawać po ok. 24h.
Orzechowa beza z masą kawową Pani Urszuli Rodzik
Beza:
- 12 białek
- 45dag cukru pudru
- 35dag orzechów mielonych
Ubić pianę z cukrem, dodać orzechy. Piec 4 placki.
Masa:
- 1/2kg masła extra
- 12 żółtek
- 30 dag cukru pudru
- Kawa rozpuszczalna
- Alkohol
Masło dokładnie zmiksować, żółtka z cukrem ubić na pianę na parze, dodać kawę rozpuszczalną do smaku. Powoli połączyć z masłem – dodać alkohol do smaku. Przekładać placki bezowe. Posypać orzechami.
Sałatka z kurczaka z żurawiną Pani Marii Wojdaszki
- 15dag żurawiny
- 2 cebule cukrowe lub czerwone
- Kukurydza
- Pęczek koperku
- Pierś z kurczaka ugotowana z odrobiną soli
Żurawinę namoczyć w jogurcie naturalnym. Cebulę pokroić w kostkę. Pierś pokroić w kostkę. Wszystko doprawić solą do smaku i wymieszać z majonezem.
Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym Pani Urszuli Rodzik
- 1,5kg żeberek
- 4 duże cebule
- 1 słoik ketchupu
- 1 słoik przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki miodu
- Suszony majeranek
- Przyprawa do wieprzowiny
- Słodka i ostra papryka do smaku
- Olej
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki natrzeć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra. Przecier mieszamy z ketchupem, miodem, pieprzem, majerankiem, solą i dokładnie mieszamy. Żeberka natarte przyprawami wkładamy do żaroodpornego naczynia. Zasypujemy je cebulą i zalewamy sosem. Pieczemy ok. 1,5h w 200°C.
Łososiowe pingwiny Pani Marii Kędziory
- Plastry wędzonego łososia
- Ser biały wędzony
- Oliwki czarne
- Papryka czerwona
- Koper
Plastry łososia zawijamy w gniazdka, z sera robimy łebki. Dekorujemy papryką, oliwką i koperkiem.
Drożdżowy puszek Pani Haliny Ciupy
- 1kg mąki
- 5dag drożdży
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 1 kostka margaryny
- Szczypta soli
Zagniatamy ciasto i zostawiamy na noc. Rano wyrabiamy, wkładamy na blaszkę i posypujemy kruszonką. Po wyrośnięciu pieczemy 1h.
Kulebiaczki Pani Jadwigi Dębskiej Próchniak
- 3 szklanki mąki
- ½ margaryny, ½ masła
- 5 dag drożdży
- 2 całe jaja + 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki śmietany
Farsz:
- ¾ kg kiszonej kapusty
- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- ½ szklanki oleju
- Sól, pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto. Kiszoną kapustę ugotować i odcisnąć. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i udusić na oleju. Wymieszać składniki farszu i doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować na grubość ok ½ cm, wykrawać szklanką krążki, nadziewać farszem. Zlepiać kulebiaczki w kształt oscypka. Przed włożeniem do piekarnika, smarować jajkiem. Piec ok. 40-50 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Muffinki Świąteczne Wiktorki Kędziory
- 6 jaj
- 1 margaryna
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- Kakao
Robimy ciasto ucierane, przekładamy do foremek i pieczemy 20 min. w 200°C. Masę robimy według uznania, nadziewamy babeczki i dekorujemy ozdobami z czekolady plastycznej.